Tu nájdete zoznam a linky na mediálne výstupy PhDr. Márie Balážovej: wellbeing, duševné zdravie dospelých aj detí, ale aj odporúčania na knihy a postrehy z praxe a výchovy vlastných detí.

Denník N: Ako u detí budovať zdravý vzťah k poriadku.

Kedy je vhodný čas začať deti zapájať do upratovania domácnosti? Detská psychologička a psychoterapeutka Mária Balážová hovorí, že mnohí rodičia si nesprávne myslia, že ten deň raz jednoducho príde.

Forbes: Ako pomôcť deťom vybrať tú správnu strednú školu?

Končí vaše dieťa základnú alebo strednú školu? Prijímacie skúšky na stredné aj vysoké školy sú už v plnom prúde a tínedžerov čaká dôležité rozhodovanie aj dobiehanie zameškaného učiva. Preberte ich z letargie a pomôžte im s dôležitým životným krokom. Ako vybrať tú správnu školu a ako svojim deťom môžete pomôcť?  Tu je 9 tipov od psychologičky Márie Balážovej. 

Denník N: Deti a tínedžeri boli pre nás počas pandémie zosobnením ohrozenia. Chýba nám empatia voči tomu, čo prežili.

Vo Fínsku mala premiérka tlačovú konferenciu určenú deťom, my sme tínedžerov obvinili, že sú prenášačmi a kradnú vakcíny, hovorí detská psychologička Mária Balážová. Deti sme počas pandémie zatvorili a ďalej sme to neriešili, teraz im podľa nej musíme pomôcť s úzkosťami aj depresiou.

Denník N: Prečo sa zabávajú na ubližovaní 11-ročnému dievčaťu? Psychologičky vysvetľujú, čo sme videli na videu z Miloslavova

Dievčatá a chlapci postávajú v hlúčiku a smejú sa na tom, ako opíjajú 11-ročné dievča, upozorňujú na jeho krvácajúci nos a vyzliekajú ho. Mnohí sa pri pohľade na videá, ktoré v cenzurovanej podobe zverejnili viaceré médiá, zhrozili. Prečo sa tínedžeri smejú pri tom, ako ubližujú druhému človeku?

Dennik N: Ako vplýva na deti to, že sme ich izolovali od kamarátov a posadili za počítače? „Znepokojuje ma, že o dopadoch na deti nerozprávame.“

Už takmer mesiac sú doma všetci stredoškoláci, minulý týždeň prešli na dištančné vzdelávanie i žiaci 2. stupňa základných škôl. Zrušené sú všetky rozvojové aktivity pre deti bez rozdielu veku – nemôžu do športových klubov, umeleckých či jazykových škôl. Ako na deti pôsobí sociálna izolácia? Ako im môžu pomôcť rodičia? A ako by mala vyzerať dištančná výučba,  aby deti udržali pozornosť?

Sme: S deťmi sa o vojne rozprávajte otvorene, no citlivo.

Psychologičky vám vysvetlia, ako sa s deťmi zhovárať o aktuálnom vojnovom konflikte na Ukrajine. Psychiater Martin Kalaš v rozhovore hovorí aj o tom, či slovenská spoločnosť zošalela, český detský chirurg rozpráva o tom, ako túžil byť hrdinom, a v akých situáciách sa naučil pokore.

Forbes: Čo čítať v neľahkom období pandémie? Skupina odborníkov má tipy pre dospelých aj deti.

Ak sa v karanténe túžite zlepšovať, upokojiť, pozitívnejšie myslieť alebo sa vďaka predstavivosti preniesť na úplne iné miesto, prídete si na svoje. Okrem štyroch titulov pre dospelých pridávame aj dva tipy na knihy pre vaše ratolesti, ktoré im môžete ponúknuť na čítanie, alebo si k nim s deťmi v pokoji sadnúť spoločne. Spríjemnite si čas osamote či s blízkymi.

Forbes: Ako sa vysporiadať s emóciou závisti.

V prípade, že pre rodiča je prirodzené stavať materiálne veci nad tie emocionálne, bude k tomuto zvyku inklinovať aj dieťa. Závisť je však podľa psychologičky Márie Balážovej normálna emócia, s ktorou sa aj deti musia naučiť pracovať. 

Webinár: Deti, izolácia a stres ako im pomôcť.

Webinár s detskou psychologičkou pre rodičov aj učiteľov o tom, ako vplýva pandémia na prežívanie detí. Praktické rady a tipy ako sa postarať o seba a zároveň byť podporou pre naše deti v čase, keď sú vystavené zvýšenému stresu a izolácii. Hosťkou webináru bude detská psychologička Mária Balážová.

Na analýzu návštevnosti používame cookies. Informácie o vašom používaní našej stránky zdieľame s reklamnými a analytickými partnermi.

View more
Prijať